söndag 8 november 2009

Sydnytt skriver och sänder om Tolerans Hässleholm





Hässleholm

Nolltolerans mot rasistiska budskap

Publicerad 8 november 2009 - 16:40
Uppdaterad 8 november 2009 - 16:41

Hässleholms centrum är fullt av rasistiska affischer och klistermärken. Nu ska de bort, tycker medlemmarna i det nybildade nätverket Tolerans Hässleholm.

Det började för en månad sedan när Folkfronten - före detta Nationalsocialistisk Front - höll torgmöte i Hässleholm. På torget befann sig flera personer som reagerade starkt. De bytte telefonnummer och träffades igen. Till slut hade nätverket Tolerans Hässleholm bildats.

Med skrapor i olika storlekar och går städpatrullen ut. Varje lyktstolpe och kabelskåp granskas i jakten på rasistiska budskap.
- Vi är emot all form av intolerans. Därför skrapar vi bort budskapen, säger Johan Lindman, en av initiativtagarna.

Medlemmarna i Tolerans Hässleholm kommer från olika politiska läger.
- Vi har en väldigt bred bakgrund, allt från yttersta vänstern till kapitalliberaler. Det är det som är vår styrka, säger Therese Boström.

Nätverket får oväntat stöd från Sverigedemokraternas lokalordförande Patrik Jönsson.
- Sverigedemokraterna tar avstånd från rasism. Vi har inget emot att man skrapar bort affischer. Men i Hässleholm finns det nog mest vänsterextrema budskap. Det är bra om de tar bort dem också, säger han.

Tolerans Hässleholm satsar nu på att nå ut till den stora gruppen hässleholmare. Bland annat genom en manifestation den 9 november till minnet av Kristallnatten.

henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar